לא משנה אם אנחנו מדברים על בני אדם או על חיות מחמד, ריח רע מהפה הוא עניין מסריח. אתם אוהבים להשתובב עם הכלב שלכם ולהתכרבל איתו אבל אם אתם לא יכולים לנשום בסביבתו זה הזמן לטפל בריח הרע שלו. ג'ודי, וטרינרית הבית, פגשה אותנו לשיחה צפופה על ניקיון וריח טוב מהפה.
אם כן, מהן הסיבות לריח רע מהפה אצל חיות מחמד?
"ישנן מגוון רחב של סיבות לריח רע מהפה אצל חיות מחמד, והנה העיקריות:
מחלת חניכיים – זהו ללא ספק הגורם השכיח ביותר לריח רע מהפה בחיות מחמד. מחקרים מראים כי לאחר גיל 3 כ-80 אחוז מהכלבים והחתולים יגלו סימנים של מחלת חניכיים. הגורם לריח הרע במקרים אלה הוא החיידק המתגבש כרובד וגורם לגירוי דלקת חניכיים. ככל שמתבגר הפלאק ומחלת חניכיים מתקדמת, נכנסים יותר חיידקים הרסניים. מחלת חניכיים היא מצב כואב שיכול להוביל לאובדן שיניים ופגיעה באיברים כמו הלב והכליות.
גורים סובלים גם הם לעיתים מריח רע בעת בקיעת השיניים. הבעיה בדרך כלל נמשכת חודשים ספורים בלבד ותחלוף מעצמה".
הדוקטור מסבירה עוד כי בנוסף למחלת החניכיים ישנה שורה של מחלות פה אחרות שיכולות לגרום לריח רע: דלקת הפה, מצב נפוץ אצל חתולים שגורם לדלקת כואבת של החניכיים ושל רקמת הפה. ריח רע יכול להיגרם אף מגידולים סרטניים ושפירים.
"גם מחלות במערכת העיכול – כלומר הוושט, הבטן או המעיים – גורמות לנשימה עם ריח רע. וכך גם
מחלות מטבוליות שונות המשפיעות על האיזון המטבולי של הגוף ומאפשרות נוכחות של רמות חריגות של רעלנים מסוימים בדם יכולים להניב ריחות לא נעימים מהפה. מחלת כליות בהקשר זה היא הידועה ביותר".
לא נשמע מעודד. מה מומלץ לעשות ברמה הביתית?
"תחזוקה שוטפת של ניקיון השיניים יכולה להשאיר את הריח הרע תחת שליטה. עליכם להרגיל את חיית המחמד שלכם לצחצוח שיניים כחלק מהיומיום או לכל הפחות פעם בשבוע. בנוסף, ישנם חטיפים המיועדים להורדת פלאק והשימוש בהם יכול לסייע".
ומהיבט מקצועי יותר, מה הווטרינר יכול לעשות?
"אכן, שהריח לא מרפה, יש להיוועץ באיש מקצוע. לרוב, זה יחל בבחינת ההיסטוריה, כלומר בשאלות שיובילו את הווטרינר לאבחנה הנכונה ושווה לדעת את התשובות: מתי הבחנתם בכך לראשונה? האם זה השתנה? התגבר? נחלש?
השלב השני הוא בדיקה גופנית, שכן בחינה של כל הגוף, לא רק הפה, היא חלק מכריע בתהליך איתור הבעיה.
כדאי לקחת בחשבון כי למרות חוסר הנעימות שכרוכה בכך הצער, הערכה יסודית של חלל הפה אצל חיות אינה אפשרית כמעט ללא הרגעה או הרדמה. לאחר שחיית המחמד מעורפלת, ניתן לבדוק כל שן בנפרד ולערוך צילומי רנטגן".
ולסיום, כמונו בדיוק, גם החיות שלנו צריכות "טיפול שיננית", או במקרה שלהם ניקוי דנטלי אצל הווטרינר. עוד חשוב לזכור כי אכילת מזון שאינו מיועד לכלבים וחתולים עלולה להחמיר את הבעיה ואף לגרום לה מלכתחילה. אם זה עוד לא ברור: שוקולד ובמבה זה אאוט.