אולי זה בגלל השפן מ"לשפן יש בית", אולי האשם הוא "השפן הקטן", אבל כך או כך, לא לגמרי ברור למה ואיך השתרש בעברית הבלבול בין שפן לארנב.
בפועל, מדובר בשתי חיות שונות לחלוטין, כאשר אחת מהן היא אחת מחיות המחמד הנפוצות בעולם (ארנב) ואילו השנייה אולי חמודה אבל בהחלט לא חיית מחמד (שפן).
גם הביטויים 'שפן ניסיונות' או 'לשלוף שפן מהכובע' אינם נכונים שכן שפן אינו חיה מבויתת ועל לא משמשת לא קוסמים ולא מעבדות.
שפן, ארנב ומיץ פטל
השפן הוא יונק קטן וצמחוני, פרוותו חומה וקצרה, קצרות גם רגליו ואוזניו (אחת הדרכים המוצלחות להבדיל בינו ובין ארנב, למקרה שתזדקקו לזה). יש שפני עצים, שפני סלעים ועוד אבל בישראל חיים בכיף שפני סלע בלבד וניתן לפגוש אותם במדבר יהודה, בהר הנגב, בכרמל ובחרמון.
למעשה, הודות לאביהם הקדמון המשותף (משהו כמו 40-60 מיליון שנה) חולק השפן לא מעט תכונות משותפות דווקא עם… פיל! היריון יחסית ארוך, אשכים פנימיים שבעונת הרבייה גדלים פי עשרים ועוד.
אגב היריון: היריון של ארנבון נמשך קצת פחות מחודש בעוד ששל שפנה נמשך 7 חודשים (!). גורי ארנבונים שוכבים אחרי ההמלטה עוד כמה ימים קרחים עם עיניים סגורות בעוד שגור שפנים נולד עם עיניים פקוחות, פרווה ואפילו יכול לקפוץ למרחק של כחצי מטר 30 דקות אחרי שהגיח לאוויר העולם. כבוד.
אבל כאשר מדברים על חיית המחמד ארוכת האוזניים – אין ספק שמדובר בארנבון, גם אם יש כ-80 זנים שונים באותה משפחה: אנגורה, צ'ינצ'ילה, שחור -לבן, גמדי ועוד ועוד.
אגב, בלבול נפוץ נוסף הוא בין ארנבת לארנב המצוי, אך ניתן להבדיל ביניהם בקלילות: לארנבת אוזניים ארוכות יותר ולרוב היא גם גדולה יותר.
מעניין שבתרבויות רבות יש לארנב מקום של כבוד בשירים, סיפורים, אגדות וסרטים: באגס באני, הארנב הלבן של אליס מארץ הפלאות, הצב והארנב, מיץ פטל ועוד.
ברובן, אגב, הוא ערמומי בקטע טוב, מהיר מאד וחובב גזר.
אז.. יש לכם עוגת גזר?